Storno biztosítás kismamáknak - erre figyelj, ha útlemondási biztosítást kötsz!

VB
Visky Boglárka Létrehozva: 2024.05.27. Frissítve: 2024.06.27.
Storno biztosítás kismamáknak - erre figyelj, ha útlemondási biztosítást kötsz!
Forrás: unsplash

A várandósság ideális esetben egy örömteli időszak. Ha nincs különösebb egészségügyi panasza a kismamának, akkor minden hétköznapi tevékenységét folytathatja az edzéstől kezdve az utazásig. Utasbiztosítás nélkül egy kismama se induljon útnak, de mi a helyzet az útlemondási biztosítással? Térít a terhességgel összefüggű káresemények esetében? Ezt a témát járjuk most körbe.

Miért érdemes útlemondási biztosítást kötni?

A storno biztosítás a meghiúsult utazásokra nyújt kártérítést. Millió oka lehet annak, ha a lefoglalt utazásra még sem tudsz elindulni vagy a megkezdett utazást kell félbeszakítani. Ez lehet egy váratlan betegség, haláleset, útiokmányok elvesztése az utolsó pillanatban, amikor már nem lehet pótolni (például ha betörtek az otthonunkba), vagy egy közeli hozzátartozó váratlan és súlyos betegsége. Várandósan, a helyzet specialitásából adódóan még eggyel több kockázati tényező kerül képbe, ami az útlemondások lehetséges okát illeti.

Akár már ismertük a terhesség tényét az utazás szervezésekor, akárcsak az elutazás előtt kevéssel derült ki, vagy az is lehet, hogy az utazás alatt ért minket meglepetésként, az utasbiztosítás a megfelelő feltételek teljesülése esetén téríteni fogja a terhességgel összefüggően szükségessé vált sürgős egészségügyi ellátások költségeit. Az útlemondási biztosítás feltételei azonban ennél szigorúbbak kismamák esetében és nem is minden biztosító vállalja.

Számold össze a foglalások, jegyeid költségét
és irány a kalkulátor!

Milyen feltételekkel térít az útlemondási biztosítás, ha a terhesség miatt kell lemondani az utat?

A legfontosabb információ, hogy az utazás szervezésekor, és az utasbiztosítás megkötésekor hányadik hétben jársz. A legtöbb biztosító a terhesség 24. hetéig nyújt fedezetet (kizárólag) sürgősségi ellátásokra (tehát rutinvizsgálatokra, terhesgondozásra egyik biztosító sem szolgáltat). De mi vonatkozik az útlemondás biztosításokra kismamák esetén? Az utazás tervezésekor vagy foglalásakor nem feltétlenül láthatod előre, hogy az utazásnak már kismamaként vágsz esetleg neki, illetve lesz-e az utazásnak ellenjavallata.

Az EUB storno biztosítása például csak abban az esetben térít útlemondásra, ha a 10. terhességi hetet - orvos által igazoltan - még nem töltötte be az utazni vágyó kismama, vagy amikor az utazás megszervezésre, befizetésre került, a terhesség ténye még ismeretlen volt. A biztosító nem téríti a terhességi komplikációk miatti lemondást abban az esetben, ha a lefoglalt szolgáltatás nem fejeződik be legkésőbb a 29. terhességi héten. Storno Szimpla esetén 20 % önrész szükséges. A maximális biztosítási összeg foglalásonként és biztosítási eseményenként 2-3-6 millió forint lehet csomagtól függően. Résztvevő személyenként a biztosítási összeg pedig maximum 500 ezer - 1 millió - 3 millió forint.

Az Alfa biztosító Útlemondás-biztosítása esetében utazásképtelenségnek minősül, ha a fogantatás a kockázatviselés kezdete után történik és a szakorvos egyértelműen ellenjavaltnak tartja az utazást. A kockázatviselés az útlemondási biztosítás esetében nem terjed ki arra az esetre, ha az utazás a terhesség 27. hete után kezdődik el, és amennyiben a lemondás a terhességgel összefüggő komplikációk miatt történik. A szolgáltatási összeg önrész mentes 2 millió forintig, ha Alfa utasbiztosítással is rendelkezik a szerződő. 2 millió forintnál magasabb biztosítási összeg esetén 20 %.

Az Union biztosító útlemondás védelem kiegészítője kizárja a fedezetből a terhesség komplikációi következtében felmerülő károkat, de természetesen, ha egyéb ok áll az útlemondás mögött (pl. közeli hozzátartozó betegsége), akkor szolgáltatni fog.

A CoverMe utasbiztosítási kalkulátora segít abban, hogy több biztosító ajánlatát is össze tudd hasonlítani, és ha megvan a legmegfelelőbb, akkor néhány perc alatt meg is tudod kötni online utasbiztosításodat, útlemondás biztosításodat.

Meddig vállalja a biztosító a kismamákat alap utasbiztosítások esetében?

Mint, ahogy említettük, az alap utasbiztosítások a terhesség 24. hetéig vállalnak térítést terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátásokra. Van olyan biztosító, aki adott hét után azonban egyáltalán nem vállal kockázatot a kismamák sürgősségi ellátásaira, de van olyan, aki igen, csak lecsökkenti a szolgáltatási összeget.

Az Allianz biztosító a 26. hétig fedezi a sürgősségi orvosi ellátásokkal kapcsolatos költségeket, a 27. héttől a 35. hétig már már csak alacsonyabb kockázatokat vállal, és meghatározott limitig térít. Az Alfa biztosítónál a terhesség 27. hetéig fedezi a vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket is a sürgősségi ellátásokon túl, ha a vizsgálatra előre nem látható okból került sor és a Biztosított utazásához a szakorvosa korábban írásban hozzájárult. A Mawdy kizárást alkalmaz a terhesség első és utolsó trimeszterére, de a második trimeszterben 100%-ban térít. Az Union biztosító esetében a terhesség 28. hetéig vállalja a sürgősségi ellátásokra a kockázatot. Az Uniqa pedig a 24. hétig 100%-ban térít, a 25. héttől viszont csak európai út esetén és akkor is csak maximum 1 millió forintig állja a várandóssággal kapcsolatos sürgősségi orvosi ellátásokat.

Mi történik abban az esetben, ha már egy megkezdett utazást kell megszakítani, valamilyen komplikáció esetén?

Megtörténhet, hogy az utazás napján még nincs semmi baj, a kiruccanás orvosilag sem ellenjavalt, mégis, utazás közben váratlan egészségügyi probléma (rosszullét, vérzés) lép fel a terhességgel összefüggően. A szerződésnek megfelelően a sürgősségi ellátás költségeit a biztosító fedezheti a biztosítási feltételei szerint. Sőt, például az Allianz biztosító a terhesség 26. hetéig limit nélkül, a 27-35. hét közötti időszakában pedig, csomagtól függően, 1-2-3 millió forintig, vállalja a beteg hazaszállítását, ha a várandóssággal kapcsolatos komplikációk miatt válik ez szükségessé. Az Alfa ugyanezt a 27. hétig vállalja 30-100-200 millió forint szolgáltatási összegig.

Ha váratlan terhességi komplikációk miatt szakítottátok meg az utazást, akkor az útlemondási biztosítások közül az EUB storno biztosítása fogja megtéríteni, a feltételei szerint, a már kifizetett, de ki nem használt és vissza nem térített szállás, program, utazási díjak költségeit. A terhességi komplikációknak bele kell tartoznia a sürgősségi fekvőbeteg-szakellátást igénylő vagy váratlan életveszélyes állapot fogalmába!

Kalkulálj most, köss utasbiztosítás
útlemnondással a külföldi utadra!

Mi a kárbejelentés menete a terhességgel összefüggő útlemondással kapcsolatos szolgáltatási igény esetén?

A legfontosabb, hogy meglegyen a terhesség tényét megállapító nőgyógyász szakorvos által kiállított dokumentum, illetve a területileg illetékes védőnő által kiállított terhesgondozási kiskönyv.

A további teendők megegyeznek az egyéb okok miatti útlemondás teendőivel. A legtöbb biztosítónál online kárbejelentőt kell kitölteni, és csatolni kell az utazással kapcsolatos dokumentumokat, számlákat is (kivéve azokét, amik kötbér mentesen lemondhatóak, mert azokra értelemszerűen egy biztosító sem szolgáltat), illetve a szakorvosi ellenjavallatot, hogy nem javasolt az utazást! (Persze, ha nem tiltja az orvosod az utazást, akkor arról szerezz be igazolást, hogy az utazás nem ellenjavalt, hiszen ha mégis valamilyen egészségügyi szolgáltatásra szorulsz külföldön, akkor annak térítéséhez egy ilyen igazolásra lesz szükséged!)

Európai Egészségbiztosítási kártya, ha kismamaként utazol

Az Európai Egészségbiztosítási kártya lehetővé teszi, hogy az EU tagállamaiban a magyar egészségbiztosításod terhére vegyél igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Ennek azonban vannak feltételei. Például ezeknek a beavatkozásoknak halaszthatatlannak kell lenniük, tehát csak sürgős esetben nyújtanak megoldást, illetve csak szerződő partnereknél lehet használni, melyek leginkább az állami kórházakat foglalják magukba, magán praxisokat nem. Márpedig a nyaraló övezetekben jellemzően magán praxisokban tudsz sürgős egészségügyi ellátást igénybe venni. Az utasbiztosítást egyáltalán nem helyettesíti az EEK, és természetesen útlemondás esetében sem mész vele semmire. Mi azt javasoljuk, hogy kismamaként (is) mindenképpen legyen egy mindenre kiterjedő utasbiztosításod, kiegészítőként pedig útlemondási biztosításod.

Autós asszisztencia - az egyik leghasznosabb kiegészítő, ha kismamaként autóval kelsz útra!

Az útlemondási biztosítás, mint kiegészítő, a lemondott utazás miatti “fájdalom díj”. Az autós kiegészítő viszont az autós utazások jellegéből fakadó kellemetlenségek esetén nyújt segítséget. Ha balesetet szenvedsz vagy elromlik az autó, és még az adott ország nyelvét sem beszélitek, akkor a biztosítód nem csak leszervezi nektek a megfelelő segítséget (autómentés, szerviz), de szükség esetén szállással kapcsolatos többletköltségeket is téríti vagy segít a hazautazásotokban. Ez pedig extra biztonság érzetet ad, ha kismamaként utazol. Ha többet szeretnél tudni az autós utasbiztosításokról, akkor olvasd el az Utasbiztosítás autóra - miért fontos című bejegyzésünket.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek