Párizs 2024 - utazz az olimpiára, de ne csak az olimpiára!

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.07.25.
Párizs 2024 - utazz az olimpiára, de ne csak az olimpiára!
Forrás: unsplash

Ha sportrajongó vagy, akkor ez a te nyarad! A foci EB után, most Párizsra szegeződik minden szempár, hiszen ez a csodás város szolgál most a sorban a 33. nyári olimpia helyszínéül. Ha te is útra kelnél a párizsi olimpiára nézőként, és repülővel indulnál, olvasd el a cikkünket, segítünk utazási tippekkel, repüléshez hasznos információkkal, utasbiztosítási tippekkel.

Párizs repülővel

Repülővel 2-3 óra alatt Párizsban lehetsz, ha nem számoljuk a repülőtérre vezető utat, az ottani várakozást, majd a transzfer út hosszát Párizsba, ami a külsőbb repterekről újabb 1-2 órát jelent körülbelül. Párizsba 3 repülőtérre érkezve tudsz eljutni:

  • Charles de Gaulle Airport (CDG)
  • Paris-Orly Airport (ORY)
  • Paris Beauvais Airport (BVA)

CDG a fő reptér, innen kb. 35 perce alatt lehet eljutni vonattal Párizsba, így ide a legkényelmesebb repülni. Persze egyúttal a legköltségesebb is, hiszen ide Budapestről csak az Air France repül.

ORY is közel van szerencsére a francia fővároshoz. Az Orlybus shuttle forgalomtól függően 30 perc alatt visz be a Denfert - Rochereau metrómegállóhoz, így ha ide találunk olcsó repülőjegyet, akkor arra érdemes lecsapni.

BVA nagyon zsúfolt reptér, a legtöbb fapados ide repül. Innen 75 perces shuttle járattal tudsz bejutni Párizsba a Port Maillot-hoz.

Megnézem a repülős utasbiztosítási
ajánlatokat Párizsba

Ha Párizsban vagy ezeket ne hagyd ki, nevezetes helyszínek és kevéssé tudott érdekességek

Mostanában tömegével születnek arról a cikkek, hogy Párizs az egyik legtúlértékeltebb európai város, ami az utazási desztinációkat illeti. Aki ezt állítja biztosan nem ismerte meg mélységeiben a francia fővárost, csak “letudta” a legzsúfoltabb turistacélpontokat, de nem adta át magát annak az életérzésnek, amivel csak itt lehet találkozni. A rengeteg kávézó, az ebédidőben borozgató, elegáns emberek, az egyedi stílusérzékkel megáldott francia nők látványa, a Haussmann-stílusú épületek emblematikussága, a város erős elköteleződése a művészetek iránt mind-mind olyan egyedi utazási élményt kínálnak, amiben ha valóban elmélyedünk, biztosan vissza akarunk térni majd!

1. Eiffel-torony

Párizs, Eiffel-torony
Párizs, Eiffel-torony

Ami Rómának a Colosseum, az Párizsnak az Eiffel-torony. Ez a 324 méter magas építészeti remekmű csak egy átmeneti látványosságnak készült az 1889-es világkiállításra, ám népszerűsége miatt nem bontották el, és Párizs jelképévé vált. Érdemes délután 5 óra után megtekinteni, mert kisebb a tömeg. Természetesen előre váltott belépővel a legésszerűbb módja a bejutásnak. Körülbelül 3 órás program, ha be akarod járni az egészet. A lifteknél elég komoly sorok állnak, javasoljuk a lépcsőzést inkább, ha fitt vagy, azután jutalmazd meg magad egy croissant-nal!

Gustav Eiffel a torony tetejében kialakított magának egy kis szobát, ez mai napig megtekinthető az eredeti bútorzattal együtt.

Az Eiffel-toronyból gyönyörű a kilátás a városra, ám magát a tornyot kívülről is érdemes alaposan megnézni, például egy pohár francia pezsgővel a kezedben. Sétálj át a Szajna túloldalára a Trocadéro-kertekhez. Innen nem csak a toronyra látsz rá tökéletes szögből, de maga a tér is rengeteg látnivalót kínál. Ha pedig a gasztronómia szerelmese vagy, akkor a Giraffe nevű étterem pazar tenger gyümölcsei fogásaiból válogathatsz, miközben párás szemmel bámulod az Eiffel-tornyot. Az egész városra hihetetlen a kilátás innen. Foglalás és megfelelő ruházat szükséges az étteremhez, mert nagyon elegáns hely, nem a turistákra specializálódva, inkább a jómódú helyiek járnak ide, ami garancia a minőségre.

Ha picit alacsonyabb a büdzséd, akkor adj a francia életérzésnek, és valamelyik Eiffel-torony körüli parkban telepedj le egy helyi pékségben vásárolt bagettel, egy kis camembert sajttal és egy kis üveges borral.

2. Louvre

Tudtad, hogy a világ legnagyobb múzeuma a Louvre? Ha minden kiállított tárgyat egyesével és alaposan meg akarnál nézni, ez bizony 3-4 hónapot is igénybe venne! 380 000 műalkotással büszkélkedhetnek. Talán a leghíresebb alkotás, ami itt található, az Da Vinci Mona Lisája. A festménynek saját terme van, és mindig óriási a sor előtte. Ide is az előre váltott jegy a legkifizetődőbb, különben órákat kell sorban állni.

A Louvre egyszerre befogadhatatlan, így ne is állíts magad elé irreális elvárásokat, hogy mindent megnézz. Válassz ki előre 8-10 művet, amit mindenképp megtekintenél, és ott időzz el alaposabban.

A Louvre látogatásával egy napra tervezd Párizs legrégebbi közparkjának a megtekintését is. A Tuileriák kertjében megpihenni felér egy wellnessel. A parkban található egy tó, ahol régimódi kis fa hajókat tudsz bérelni és úsztatni. Állítólag egy vörösbe öltözött férfi is kísért itt, így sötétedés után már ne maradj ott!

Powered by GetYourGuide

3. Musée d’Orsay

Ha feketeöves múzeumba járó vagy, és belefér az idődbe, akkor a Louvre után (vagy akár helyett), tégy egy látogatást a Musée d’Orsay-ba is. Természetesen itt is érvényes “szabály”, hogy váltsd meg előre a belépőjegyeket. Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés, de a sorok ilyenkor nyilván óriásiak. 1848-1914 között készült alkotásokat láthatsz itt ebben a korábban vasúti pályaudvarként funkcionáló épületben. Az impresszionista festészet rajongóinak kötelező kör.

4. Montmartre

Párizs, Montmartre
Párizs, Montmartre

Párizs bohém, művészeti negyede a Montmartre hangulatos utcákkal, galériákkal, butikokkal. Ide mindenképpen látogass el! Mivel egy dombon fekszik, egész Párizsra rálátsz innen. Minden apró utcácskába érdemes betérni és megcsodálni az építészeti remekműveket. A Sacra-Coeur bazilika is itt található Párizs legmagasabb pontján. A bazilikába ingyenes a belépés, de a kilátó és a kripta fizetős.

5. Notre-Dame

A Notre-Dame a párizsi főegyházmegye székesegyháza, a világ egyik legismertebb gótikus stílusú temploma. 2019-ben sajnos kigyulladt, jelenleg is zajlik a helyreállítás, így egyelőre nem látogatható, de 2024 decemberére tervezik az átadást. Ennek ellenére érdemes kívülről megnézni az épületet, majd a Pont Saint Michel hídon átsétálni, és megtekinteni a híres Sorbonne egyetemet, a Panthéont, illetve a Luxemburg-kertet. A környéken kiváló kis bisztrók és kávézók találhatóak. Édesszájúak ne hagyják ki a világhírű francia cukrász, Pierre Hermé remekműveit a Pierre Hermé Paris cukrászdájában. Aki eddig nem értette a macaron körüli felhajtást, itt majd megérti.

6. Párizson kívüli programok

Ha gyerekkel utazol, és bírja az idegrendszered, akkor a Disneyland meglátogatása kihagyhatatlan program. Este garantáltan senkit sem kell altatni. Szánj rá egy napot mindenképpen. A jegyet ebben az esetben is előre érdemes megvenni.

Versailles-i Kastély 787 hektáros területe igen impozáns látványt nyújt. Ez az egyik legizgalmasabb program a történelmi helyszínek rajongóinak. Versailles a leghíresebb, nem lakott palota a világon. Több mint 100 helyiséget lehet megnézni, segítségével bepillantást nyerhetünk a kora 19. század királyi udvartartás életébe és a cseppet sem szürke uralkodói hétköznapokba.

Párizsi olimpia - milyen utasbiztosítást köss, ha sportrendezvényre utazol?

Kalkulálj és köss utasbiztosítást repülős utadra
útlemondás, poggyász és járatkésés fedezetekkel

Függetlenül attól, hogy autóval vagy repülővel utazol Párizsba az olimpiára, sportrendezvények látogatása a szokásos turistákra leselkedő tipikus “veszélyek” mellett tartogat még egyéb, kifejezetten sportrendezvényekre, meccsekre jellemző biztonsági kockázatokat, így érdemes ezekre is felkészülni.

1. Útlemondás biztosítás

Már az utazás lefoglalásakor érdemes útlemondás biztosítás kiegészítőt kötni az utasbiztosítás mellé (lehet persze önállóan is, de nem javasoljuk, hogy utasbiztosítás nélkül indulj útnak). Egy nyaralás mindig sokba kerül, de ha még különböző sporteseményekre, jelen esetben a párizsi olimpiára is vettünk belépőket, akkor az eléggé megdobja a költségeket. Ha valamilyen oknál fogva (betegség, baleset, jogi ügyek stb.) nem tudunk elutazni, fájdalmas “bukni” a befizetett tételeket. Ha a szállás vagy a rendezvényekre, múzeumokba szóló belépőjegyek visszamondhatóak, akkor egy fokkal jobb a helyzet, “csak” a repülőjegy(ek) ára megy a levesbe. Az útlemondási biztosítás kiváló fájdalomcsillapítónak bizonyul útlemondások esetében, éljünk a lehetőséggel!

2. További fedezetek

Ha a párizsi olimpia sporteseményeire látogatsz, érdemes olyan utasbiztosítást kötni, ami magasabb fedezetet nyújt arra az esetre, ha esetleg a tömegben zsebtolvajok áldozatául esnél. Ha strandolni is készülsz, akkor biztosításod nyújtson strandlopásra is fedezetet. Gondold át, hogy milyen értékek lesznek nálad (drága telefon, laptop, fényképezőgép), mert akkor érdemes olyan biztosítást kötnöd, ami az ehhez hasonló műszaki cikkek esetében magasabb fedezetet biztosít.

Jogsegély, felelősségbiztosítás is jól jöhet vitás esetekre, vagy ha valakinek véletlenül sérülést okozol a tömegben.

Az Allianz péládul szemüveg, vagy kontaktlencse pótlására is nyújt fedezetet, ha esetleg a nagy szurkolásban baja esett volna!

A pénzsegély közvetítés (például EUB Tengerpart Extra) olyan esetekben óriási segítség, ha önhibádon kívül sürgős anyagi segítségre szorulsz, akkor a biztosító vállalja, hogy eljuttatja számodra egy megbízottad által, a biztosítóhoz befizetett pénzösszeget.

Európai utazások során sose felejtsd el kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyádat! Sok esetben a biztosító magasabb kórházi napi díj kifizetését vállalja, ha ennek birtokában vagy! Ha többet szeretnél megtudni erről a kártyáról, akkor olvasd el a Van Európai Egészségbiztosítási Kártyám- kell utasbiztosítást kötnöm? című bejegyzésünket. A párizsi olimpiára se utazz el a megfelelő utasbiztosítás nélkül!

Utasbiztosítás, ha repülővel utazol Párizsba

Repülős utasbiztosítások esetében arra érdemes figyelni, hogy a szerződés magasabb fedezetet biztosítson pogyászkárra, járatkésésre, járattörlésre. Útlemondás biztosításod legyen arra az esetre, ha mégsem tudnál elutazni, és akkor nem “bukod” a repjegy és a belépőjegyek árát. Ha sok és értékes kütyüt viszel magaddal, akkor az erre vonatkozó fedezeteket is nézd át!

Utasbiztosítás járattörlésre, járatkésésre

A 2024-es év nem várt nehézségeket hozott a légiközlekedésben. Bármelyik párizsi repülőteret is választod, a késés szinte garantált. Ne hagyatkozz csak a jogszabály által előírt kompenzációra a légitársaságtól. Biztosítsd be magadat arra az esetre is, ha a poggyászaiddal történik valami, és nagyobb kártérítési összegeket szeretnél kapni késés vagy járattörlés esetén.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek