Legjobb utasbiztosítás tengerparti nyaralásra

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.05.20.
Legjobb utasbiztosítás tengerparti nyaralásra
Forrás: unsplash

Ha tengerparton szeretsz nyaralni, akkor egészen másfajta utasbiztosítást kell kötnöd, mint mondjuk egy városlátogatás vagy üzleti út esetében. Segítünk abban, hogy ki tudd választani a legjobb utasbiztosítást tengerparti nyaralásodra.

Nyaralás, gondtalanság - de mi baj történhet egy nyaraláson?

Senki nem szeret egy nyaralással kapcsolatos cikkben a sérülésekről, strand tolvajokról, lerobbant autókról, gyomorrontásról, fájós fogról olvasni. Most azonban mégis kénytelenek vagyunk körbejárni a témát, mert a legjobban és leggondosabban megszervezett nyaralást is el tudja rontani az, ha nem várt egészségügyi problémával szembesülünk, és még a nyaralás árán felül - utasbiztosítás hiányában - tetemes összeget hagyunk valamilyen egészségügyi szolgáltatónál.

Egy nyaralás tele lehet váratlan helyzetekkel, hát még ha 1-2-3 vagy több gyereket is viszünk magunkkal, akkor aztán főleg minden megtörténhet. Persze nem érdemes ezeken rágódni vagy előre szorongani, hogy mi baj történhet. Egyet azonban tehetünk: megnézzük, hogy melyik a legjobb utasbiztosítás tengerparti nyaralásra, és kiválasztjuk a mi nyaraló személyiségünkhöz legjobban illőt!

Miért köss utasbiztosítást nyaralásra / Forrás: unsplash
Miért köss utasbiztosítást nyaralásra / Forrás: unsplash

Hogyan válasszuk ki a legjobb nyaralós utasbiztosítást?

A legfontosabb, hogy átgondold, milyen típusú nyaralásra mész, mi lesz az utazás módja, illetve milyen értékeket viszel magaddal. Ehhez mérten érdemes a biztosítási összegeket, fedezeteket kiválasztani. A legegyszerűbb módja ennek, ha a CoverMe utasbiztosítás kalkulátorát hívod segítségül. Így több biztosító ajánlatát tudod összehasonlítani néhány perc alatt, akár táblázatos formában is, és néhány kattintással tudsz utasbiztosítást kötni a számodra legpraktikusabb és legkedvezőbb fedezetekkel.

  • Ha repülővel fogsz utazni, akkor felesleges gépjármű asszisztencia kiegészítőt kötni, viszont érdemes járatkésésre, járattörlésre vagy poggyászkárra gondolni.
  • Ha sokat leszel a strandon, akkor amíg Te lubickolsz, bizony illetéktelenek kezébe kerülhetnek értékeid, útiokmányaid.
  • Ha sportos, aktív nyaraló vagy, akkor egyrészt érdemesebb magasabb fedezetet nyújtó, sportsérülésekre vonatkozó kiegészítőt kötni, másrészről ha saját sportfelszereléseidet is viszed (kerékpár, búvárruha, SUP), akkor nem árt, ha ezekre is magasabb biztosítási összeggel kalkulálsz.

A legtöbb alap biztosítás fedezetet nyújt fogászati kezelésekre, balesetből eredő rokkantságra, baleseti halálra, holttest hazaszállítására, kórházi napi térítésre, továbbá tartalmaz felelősségbiztosítást és jogvédelmet is.

Melyek a leggyakoribb káresemények, amelyre fedezetet nyújt a biztosításod a nyaralásod alatt?

Sürgősségi betegellátás költségeinek a megtérítése

Egy minden előzmény nélküli váratlan megbetegedés vagy baleset nem csak kellemetlen, de nagyon költséges is, ha nekünk kell kifizetni az egészségügyi ellátás költségeit külföldön. Ide tartoznak a vírusfertőzések is, vagy egy hirtelen fellépő, azonnali ellátást igénylő fogfájás is. Bizonyos csomagokban kórházi napi térítés is jár.

Hazaszállítás

Ha valamilyen hirtelen fellépő egészségügyi problémából kifolyólag előbb kell haza térned, de ez nem lehetséges akkor és olyan módon, mint ahogy az az eredeti terveidben szerepel (pl. eltört a lábad és nem tudsz hazavezetni), akkor a biztosító vállalja a hazaszállítás költségeit.

Balesetbiztosítás

Maradandó egészség károsodás (pl. rokkantság) vagy baleseti halál esetén a biztosító egyösszegű kártérítést fizet.

Jogvédelem, felelősségbiztosítás

Ügyvéd és óvadék díjának megtérítése tartozik ide, nem szándékos szabálysértés vagy személyi sérüléssel járó baleset esetén, illetve szállodai és kemping felelősségbiztosítást is tartalmaz legtöbb esetben a biztosítási szerződésed.

Poggyászkár

Amennyiben valamilyen kár keletkezik a poggyászodban, eltulajdonítják az egészet, vagy a tartalmából hiányzik valami, a biztosító a meghatározott mértékig térít.

Leggyakoribb káresemények, amelyre fedezetet nyújthat a biztosításod / Forrás: unsplash
Leggyakoribb káresemények, amelyre fedezetet nyújthat a biztosításod / Forrás: unsplash

Az utasbiztosítás tengerparti nyaralásra a következő kiegészítőkkel lesz teljes

Járat törlése vagy késése

Ha repülős utazásra készülsz a családdal, akkor ez a kiegészítő enyhíti kicsit a késés vagy járattörlés okozta kellemetlenségeket, így érdemes rajta elgondolkodni.

Gépjármű asszisztencia

Ha autós utazásra készültök, akkor az autós utasbiztosítás az egyik legfontosabb kiegészítő, hiszen bármi történik az autóddal, akkor a biztosító segít az adott ország nyelvén leszervezni az autómentőt, segít az elromlott vagy sérült autód elszállításában, illetve gondoskodik arról is, hogy ti haza tudjatok jutni, vagy megtéríti a meghosszabbodott szállodai tartózkodás költségeit.

Tipp: ha autós úticélon gondolkodsz, olvasd el az Albánia autóval című bejegyzésünket és útra fel!

Útlemondási biztosítás

Nincs annál dühítőbb, mint amikor egy régóta megtervezett és befizetett álomnyaralást kell lemondani valamilyen betegség miatt. Útlemondási biztosítás nélkül minden olyan már lefoglalt és befizetett díjat buksz, amit nem lehet kötbérmentesen lemondani. Ha szerencséd van, akkor a szállásod még lemondható, de a repülőjegy ára szinte biztos teljesen kárba vész. Ilyen esetekre találták ki az útlemondási biztosítást, hiszen így jelentősen mérséklődnek a károk, amit egy utolsó pillanatban lemondott vagy megszakított utazás okoz.

Strandlopás

A strandra pihenni, feltöltődni jár az ember, de ott is érhetnek kellemetlen meglepetések, amíg csobbantok egyet, és őrizetlenül marad a strandtáskátok. Biztosan visztek magatokkal a partra némi pénzt, telefont, esetleg fényképezőgépet, így akár egy délutáni strandolás alatt is komoly kár érhet titeket.

Sporteszközök biztosítása

Ha aktív nyaraló vagy, akkor lehet, hogy viszed magaddal saját sport eszközeidet is - biciklit, SUP-ot, búvárfelszerelést, teniszütőt -, így jó, ha ezekre is magasabb összegű fedezet jár, mint egy alap biztosítás esetében. Utasbiztosítás aktív nyaralásra - minden, amit tudni kell! cikkünkben az aktív nyaralók utasbiztosítási fedezeteire hívtuk fel a figyelmet.

Búvárkodás, nyári sportok biztosítása / Forrás: unsplash
Búvárkodás, nyári sportok biztosítása / Forrás: unsplash

Tengerparti sérülések - medúzacsípés, tengeri sünbe lépés

A tengerparti nyaralás sajnos nem csak a napozásról, olvasgatásról, homokvár építésről vagy koktélozásról szólhat, hiszen a tenger, még Európában is, számtalan veszélyt rejthet. Persze felénk nem a cápatámadástól kell félni, de bizony gumicukornak tűnő medúzák, bájos tengeri sünök, rigolyás ráják Horvátországtól Görögországig bárhol előfordulhatnak, így hamar valamilyen orvosi ügyeleten köthetsz ki. Ha nincs utasbiztosításod, egy ilyen “sebfertőtlenítős”, ötperces orvosi látogatás is több száz euróba fájhat. Hidd el, nem érdemes egy utasbiztosítás néhány ezer forintos díján spórolni!

Mit tegyek medúza csípése esetén?

A medúza csípése elég fájdalmas tud lenni, de olyan is van, hogy csak késleltetve jelentkezik a fájdalom, néhány óra elteltével, így hirtelen ezt az égő érzést nem is tudod mihez kötni. A csípést tilos édesvízzel leöblíteni, használd a tenger vizét vagy ecetet. Segíthet még a paradicsom karika a csípésre helyezve vagy a lime, citrom leve. Ha légzési nehézségeid vannak, émelyegsz, szédülsz, akkor azonnal irány a kórház!

Mit tegyek tengeri sünbe lépés esetén?

A medúzákat nehéz észrevenni és kikerülni őket, a tengeri sünbe lépés okozta sérülés viszont a megfelelő vízicipő használatával elkerülhető. Egy ilyen cipő a köves strandokra szinte kötelező is, hiszen az éles kövektől is megvédi a lábadat. Ha mégis sikerült rálépni egy tengeri sünre cipő nélkül, és Te kerültél ki vesztesen a találkozóból, akkor az első és legfontosabb lépés a seb fertőtlenítése. Utána próbáld meg kiszedni a tengeri sün tüskét csipesszel vagy erős ragasztószalaggal. Ha így sem sikerül, akkor szerezz be a gyógyszertárból ichthammol tartalmú kenőcsöt, és pár nap alatt kilökődnek a tüskék. Ha biztosra akarsz menni, keress fel egy orvosi ügyeletet, ők szakszerűen “kiműtik” a tüskéket!

A búvárkodás veszélyei - azért a víz az úr

A búvárkodás sem veszélyesebb, mint a többi sport. Néhány nagyon fontos alapszabályt kell betartani és gyönyörű élményben lehet részed, amiket nem érdemes kihagyni. Az oktatód szava szent, hiszen ne feledd: a víz nem természetes közeged, vagánykodni, arcoskodni nem érdemes, mert az életedbe kerülhet. Feltétlenül tartsd be az oktatód utasításait! Ha tudod, hogy búvárkodni fogsz, utasbiztosításod fedezete búvárkodás közben szerzett sérülésekre is terjedjen ki!

Alapszabályok:

  • kezdő búvárként ne merülj 18 méternél mélyebbre;
  • legalább 20-25 merülés kell ahhoz, hogy elmondhasd magadról, gyakorlottabb búvár vagy
  • maradj az oktatód mellett;
  • ne tapogass ismeretlen növényeket, állatokat, mert könnyen sérülés lehet a vége.

Alapszabály a természetben: amin tüske van és/vagy piros színű, azzal ne barátkozz!

Nyári extrém sport biztosítás
Nyári extrém sport biztosítás / Forrás: unsplash

Legjobb utasbiztosítás tengerparti nyaralásra - nyújtson fedezetet a legvalószínűbb káreseményekre

Ahogy fentebb is olvashattad egy tengerparti nyaralás is számtalan veszélyt rejthet, és megtörténik a baj akkor is, ha a legnagyobb elővigyázatossággal jársz el. Nyaralás előtt (vagy közben) olvasgasd el a CoverMe utazós blogját, mert számtalan tippet ovashatsz arról, hogy melyik országban milyen látnivalókkal találkozhatsz, vagy mire kell különösen figyelned, például ha aktív nyaraló vagy, és extrém sport biztosításra van szükséged.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek