Magán egészségbiztosítás árak - mire számíthatsz 2024-ben

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.09.04.
Magán egészségbiztosítás árak - mire számíthatsz 2024-ben
Forrás: unsplash

A magán egészségbiztosítás egy viszonylag új biztosítási termék a piacon. Bár egyelőre kevéssé elterjedt biztosítási szolgáltatás, de elmondható, hogy egyre nagyobb igény van az állami ellátás mellett egy kiszámíthatóbb, kényelmesebb egészségügyi rendszerre, ahol nem kell hónapokat várni egy időpontra. Lássuk mire számíthatsz a magán egészségbiztosítási árak tekintetében 2024-ben.

Mi az a magán egészségbiztosítás?

Kétféle magán egészségbiztosítás létezik. Egyrészről lehet egy szerződésben meghatározott fix összeg térítése, például egy műtét után, másrészről pedig egy egészségügyi probléma esetén a biztosító vagy annak szerződött partnere leszervezi a megfelelő vizsgálatokat, szükséges kezeléseket az ügyféllel egyeztetve. Ezeknek a vizsgálatoknak és kezeléseknek az árát a biztosító fizeti. Tehát nem vizsgálatonként fizeted a magánorvosi ellátást, hanem a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosításod keretén belül, a csomagodnak megfelelő ellátást kapod hosszú várólisták nélkül, jól felszerelt magánrendelőkben. Nem csak magadat, de akár az egész családodat is biztosíthatod.

Az alábbi elemeket foglalhatja magában a biztosítási csomagod (biztosítónként és csomagonként eltérő összetételben):

  • egynapos sebészeti beavatkozások,
  • ambuláns műtétek,
  • laborvizsgálatok,
  • diagnosztikai vizsgálatok (MR, CT, PET CT),
  • járóbeteg ellátás,
  • fekvőbeteg ellátás magánklinikai környezetben,
  • szükség esetén másodvélemény külföldi intézményektől,
  • szűrővizsgálati lehetőségek a megelőzés érdekében,
  • terhesgondozás,
  • fogászati ellátás,
  • onkológiai vizsgálatok,
  • betegszállítás,
  • betegút szervezés,
  • gyógytorna,
  • orvosi dokumentumok értelmezése.

Mitől függ, hogy mennyit fogsz fizetni a magán egészségbiztosításodért?

Az egészségbiztosítás díját több tényező befolyásolhatja. Eltérőek a díjak biztosítónként és csomagonként, illetve befolyásolja az életkorod, egészségügyi állapotod, foglalkozásod (bizonyos munkakörök extra kockázatot jelentenek a biztosítók számára), vagy hogy van-e benne lehetőség megelőző szűrővizsgálatokra. Minél nagyobb és drágább a csomag, annál szélesebb körű ellátásban részesülhetsz.

Fontos tudni, hogy nem minden biztosító vállalja szerződéskötéskor az előzménybetegségekkel kapcsolatos kontrollvizsgálatok díjának kifizetését (pl. az Union biztosító Védőháló csomagjában van erre lehetőség, de a Groupamánál és az Allianznál nincs), tehát nem lehet arra számítani, hogy egy régóta halasztott műtétet az egészségbiztosítás terhére el lehet végeztetni.

A biztosító továbbá kiköthet szerződéskötés utáni várakozási időt, ami azt jelenti, hogy meghatározzák mikortól szolgáltatnak. Ez az időszak 1 nap - 6 hónap között lehet. Az Allianznál 2 hónapot, az Unionnál, és a Groupamánál 1-6 hónap bizonyos feltételektől függően. Tehát ha ma biztosítást kötsz, nem rohanhatsz már holnap egy laborvizsgálatra az egészségbiztosításod terhére. Érdemes a feltételekről előre tájékozódni a későbbi félreértések elkerülése végett.

Magán egészségbiztosítás árak körkép

A Generali Private Care esetében 4 szolgáltatási csomag közül választhatsz. A Start csomagban alap ellátások vannak benne, míg az exkluzív csomagban betegszállítás, gyógytorna, 2 000 000 forint limithatárig rosszindulatú daganatokra vonatkozó összegbiztosítás is megtalálható. A biztosítási csomagok ára 5 - 25 ezer forint között alakul, ha 25 év körüli vagy, de 50 évesen a csomag díja akár 48 ezer forint is lehet havonta, csomagtól függően.

A Groupama havi díjai is 6 és 20 000 forint körül alakulnak. Prémium csomag esetében limit nélkül vehető igénybe járóbeteg-szakellátás, illetve nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok.

A Medipass magán egészségbiztosítás esetében felnőtteknek havi 6500 forinttól vannak már csomagok. Korlátlan számú szakorvosi vizsgálat kérhető (orvosilag indokolt esetben), járóbeteg-ellátásban (belgyógyászat, fül-, orr-, gégészet, szemészet, nőgyógyászat, urológia, bőrgyógyászat), valamint korlátlan számú labor- és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok is tartoznak a Start csomagba.

Éves, féléves, negyedéves, havi díjfizetési gyakoriságot lehet választani a biztosítóknál, mely szintén befolyással lehet az árra. Ebből is látszik, hogy a magán egészségbiztosítás árak 2024-ben is változatos képet mutatnak, érdemes a piacon alaposan körbe nézni, akár biztosítási alkusz segítségét is kérve.

Ha nem tudsz eligazodni a különböző biztosítási formák között, akkor a Mi a különbség az élet- és balesetbiztosítás között című bejegyzésünk is érdekelhet!

A magán egészségbiztosítás előnyei

  • Kiszámítható, fix havi díjért lehet magánorvosi ellátáshoz jutni.
  • A biztosítók call centerei 7/24-re rendelkezésre állnak.
  • Nincsenek hosszú várólisták.
  • A kezelések, vizsgálatok kulturált környezetben zajlanak.
  • Családok esetében komoly kedvezményeket lehet kapni.
  • Szűrővizsgálatokra is könnyebben és gyakrabban juthatsz el, egy korai diagnosztika pedig életmentő lehet.
  • Nincs szükség beutalóra.

Szükséges a magán egészségbiztosítás mellett az állami ellátást is fizetni, kell-e a TB?

Igen! Fontos tudni, hogy ha nem fizeted a TB-t, akkor sürgősségi ellátásra sem leszel jogosult (pl. ha autóbalesetet szenvedsz), így ezt nem lehet “megúszni”.

Ha a magán egészségbiztosításod 0-24-es call center számát hívod, mert rosszul leszel, akkor ők nem fognak kimenni házhoz, csak abban tudnak segíteni, hogy másnap milyen orvoshoz kell időpontot kérned, tehát ha mentőt kell hívni hozzád, azt szintén csak az állami finanszírozás keretében tudod megtenni.

Magánorvosi praxisok sincsenek minden városban, ezért mielőtt szerződsz, feltétlenül tájékozódj, hogy milyen ellátásokat tudsz igénybe venni az otthonodhoz közel, van-e lehetőséged oda elutazni vizsgálatokra, kezelésekre.

A biztosítók csomagjaiban általában nincsenek benne fogászati ellátások, csak a vizsgálatok, hiszen a fogakat érintő egészségügyi problémák igen gyakoriak, így ezeknek a finanszírozását általában nem vállalják be a biztosítók. Többnyire szív - és onkológiai műtéteket sem térítenek a magán egészségbiztosítások, hiszen ilyen műtéteket magán intézményekben nem tudnak elvégezni.

Milyen biztosítással érdemes kombinálni a magán egészségbiztosításodat?

Az anyagi biztonságod szempontjából baj esetén jól jöhet egy életbiztosítás, illetve balesetbiztosás is. Az életbiztosítás az egyik legklasszikusabb biztosítás, ami halál esetén térít függetlenül attól, hogy baleset vagy betegség miatt következik be a haláleset. A balesetbiztosítás pedig köthető életbiztosítás mellé, vagy akár önállóan is. Baleseti eredetű káreseményekre térít például, ha leforrázod magad vagy eltöröd a lábad. Ha sokat utazol autóval, akkor pedig érdemes olyan balesetbiztosítást kötni, ami közlekedési baleset következtében elszenvedett sérülések esetén is szolgáltat (ez általában nem az alapcsomag része). A magán egészségbiztosítás árak után ismerd meg a többi biztosítási témákkal foglalkozó írásunkat, olvasd a blogunkat!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek