Milyen védelmet biztosít árvíz ellen a lakásbiztosítás?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.09.18.
Milyen védelmet biztosít árvíz ellen a lakásbiztosítás?
Forrás: unsplash

Az elmúlt években az időjárással kapcsolatos természeti katasztrófák gyakorisága jelentősen megnőtt. Az árvíz ezen belül is az egyik legsúlyosabb. A dunai árhullám következtében kialakuló áradások miatt a téma sajnos újra aktuális. Szerencsére a lakásbiztosítások védelmet nyújtanak az árvíz okozta károk ellen, azonban - mint minden biztosítás esetében - fontos tisztában lenni a feltételekkel és az esetleges kizárásokkal.

Mi az árvíz biztosítási szempontból?

Az árvíz olyan természeti esemény, amelynek során a folyók, tavak vagy más természetes víztestek vize kilép a medréből, és elönti a gátakkal védett környező területeket, kárt téve az ott található épületekben. Olyan elemi kár, amire a legtöbb lakásbiztosítás védelmet nyújt a viharkárokhoz hasonló módon. Biztosítási szempontból tehát az számít árvízkárosultnak, akinek az ingatlanában vagy ingóságaiban kárt tesz a nagy mennyiségű kiöntött víz.

Fontos megjegyezni, hogy nem számít árvízkárnak a gáttal nem védett területeken (árterületeken) keletkezett kár, illetve nem számít káreseménynek a talajvíz vagy belvíz okozta kár sem. Hivatalosabban:

„Nem minősül árvíz biztosítási eseménynek és ezért a biztosító nem téríti meg:
– a kockázatviselési hely szempontjából területileg illetékes Vízügyi Igazgatási Hatóságok kár időpontjában hatályos besorolása szerint nagyvízi medernek, hullámtérnek, nyílt ártérnek, vízjárta területeknek minősülő helyen belül bekövetkező árvízkárokat; továbbá
– a talajvíz;
– a belvíz;
– az árvízvédelmi töltés mentén a töltés tengelyétől számított 100 méteren kívül jelentkező fakadóvíz és átszivárgás miatt keletkező elöntési károkat, beleértve az elsődleges és következményi károsodásokat is.”

Első körben tehát ezekkel fontos tisztában lenni.

Mit tegyünk, hogy fizessen a biztosító kár esetén

Mint minden elemi kár esetében itt is komoly jelentősége van annak, hogy a biztosított minden tőle telhetőt megtegyen annak érdekében, hogy a kár minél kisebb legyen. Ezt hívják biztosítási nyelven kármegelőzési és kárenyhítési kötelezettségnek.

Ha az árvíz az egész ingatlant veszélyezteti, akkor az ingóságok elszállításáról is érdemes gondoskodni. Kötelessége az ingatlantulajdonosoknak, hogy azokat az ingóságaikat, amelyek tönkre mehetnek a vízzel érintkezve a veszélyeztetett területekről biztonságos helyre telepítsék át. Tehát ami a kertben, alagsorban, vagy pincében van, azt minimum egy magasabb polcra, vagy a ház egy magasabb pontjára kell áthelyezni. Fontos megjegyezni, hogy a biztosítási szerződésekben kitételként szerepel, hogy az alagsorban eleve csak polcon lehet vagyontárgyat tárolni, mert felhőszakadás esetén is csak így vonatkozik rá a fedezet. Árvíz esetén a biztosító ennél is szigorúbb óvintézkedést vár el. Az ingatlan áramtalanításról is célszerű gondoskodni, elkerülve a további, ennél is súlyosabb károkat. Ha lehetőség van rá, az ajtók, illetve alacsonyan elhelyezett egyéb nyílászárók homokzsákkal való eltömítésével meg kell akadályozni, hogy a víz bejusson az ingatlanba.

Fontos! Azokat az ingóságokat, amelykben mégis kár keletkezett az árvíz miatt a kárszemle időpontjáig meg kell őrizni!

A kárkifizetés szempontjából fontos, hogy ne legyen biztosítási díjhátralékunk ingatlantulajdonosként.

Keresd a legjobb lakásbiztosításokat. Kattints a CoverMe kalkulátorra!

Káresetek és a várakozási idő

Egyes biztosítás típusok esetében előfordulhat, hogy a biztosító a szerződés egyes részeinek hatálybalépését, illetve a szerződés bizonyos kockázatait csak egy bizonyos idő elteltével vállalja. A lakásbiztosítások és kiegészítőik esetében a biztosítási szerződés megkötésének időpontjától számított 15 vagy 30 napon belül az árvízkár biztosítási eseményre a biztosítók még nem nyújtanak fedezetet. A Signal biztosító esetében ez 30 nap, az Allianz esetében pedig 15 nap a várakozási idő például. Így akiket jelenleg súlyt az árvíz, és nincs biztosításuk, már nem tehetnek semmit a most keletkezett károkra, nekik nem térít a biztosító, ha most kötnének biztosítást.

Ingóság és ingatlan biztosítás - árvíz esetén mindkettőre szükség van!

Az árvíz nem csak az ingatlanban, de ingóságainkban is kárt tehet. Ezért fontos, hogy a lakásbiztosításunk mellé az ingóságaink is biztosítva legyenek különben a biztosító csak az épületben keletkezett károkra fog fizetni.

Ha esetleg nem állandóan lakott ingatlan, például nyaraló, van a tulajdonunkban, akkor érdemes az ár levonultával minél hamarabb ellenőrizni a kár mértékét, illetve megakadályozni a további károk keletkezését. Természetesen kármegelőzési és kárenyhítési kötelezettségünknek itt is eleget kell tenni, tehát tegyünk meg mindent ingatlanunk védelme érdekében, továbbá ingóságainkat is vigyük biztonságos helyre. A kárfelmérés is pont ugyanúgy zajlik, mint az állandó lakhelyünk esetében. Ne felejtsünk el mindent alaposan dokumentálni videóval, fényképekkel, hogy a kárfelmérés és kártalanítás során elkerüljük a vitás eseteket.

Kizárások

  • A kockázatviselés kezdetét követő 15 napon belül bekövetkező károk.
  • Ártérben, hullámtérben levő vagyontárgyakban keletkezett károk.
  • Belvíz, talajvíz által a vagyontárgyakban keletkezett károk.
  • A kockázatviselési hely szempontjából területileg illetékes Vízügyi Igazgatási Hatóságok kár időpontjában hatályos besorolása szerint nagyvízimedernek, hullámtérnek, nyílt ártérnek, vízjárta területeknek minősülő helyen belül bekövetkező árvízkárok.
  • A talajvízszint ingadozására visszavezethető épületsüllyedési, repedési károk.

Az önrész mértéke

Az Uniqua lakásbiztosítás esetében épület vagyoncsoport és melléképület vagyoncsoport vonatkozásában a szerződés szerinti biztosítási összeg szerint fog a biztosító fizetni. Épületekben, melléképületekben esett 100 000 Ft feletti kár esetén a kárérték 20%-át vonja le a biztosító, ha építés, átépítés alatt áll az épület, vagy vályog, fa vagy más könnyűszerkezetes az építési mód és a biztosítási esemény érinti ezeket a falszerkezeteket.

Alulbiztosítottság csapdája

Nagyon fontos, hogy időről időre aktualizáljuk a biztosítási szerződésünket. Ha nagyon régen kötöttük a lakásbiztosításunkat, akkor előfordulhat, hogy baj esetén a biztosítási összeg nem fedezi a kárunkat. A biztosítási összeg mindig a kártérítés felső határa. Biztosítás megkötésekor pedig a lehető legpontosabban adjuk meg a biztosító által kért adatokat. Fontos a szerződés aktualizálása akkor is, ha drágább ingóságaink lettek, vagy jelentős értéknövelő beruházást végeztünk a házon napelem telepítése, nyílászáró csere.

A CoverMe lakásbiztosítás kalkulátora segít abban, hogy a biztosításokat könnyen össze tudjuk hasonlítani, így megalapozott döntést tudunk hozni.

Autók az ártéren

Aki teheti helyezze az autóját biztonságos helyre, ahol nem érheti víz, ártérben ne hagyjuk az autót! Ha az árvíz következtében keletkezett kár az autóban, csak a teljeskörű cascoval rendelkező tulajdonosoknak fog fizetni a biztosító. Ne hajtsunk be lezárt ártérre vagy ahol 20 cm-nél mélyebb a víz, mert az tönkre teheti az autót.

Kárbejelentés menete árvíz esetén

Az egyik legfontosabb teendő kárbejelentés előtt, hogy megakadályozzuk a további károkat. Ne felejtsük el alaposan dokumentálni a kárt szenvedett ingtóságokat, illetve az ingatlan azon részeit is fotózzuk le, amit érintett az ár, hol áll éppen a víz. Miután dokumentáltuk az eseményeket, meg kell kezdeni a kármentést. A hibák fotózásakor legyünk nagyon alaposak!

Fontos, hogy a kárt jól jelentsük be! Egy erős felhőszakadás következtében kiáradt patak okozta károkra nem az árvíz fedezet vonatkozik.

Árvíz esetén is segítséget jelent a lakásbiztosítás

Fontos tehát, hogy ingatlanaink rendelkezzenek megfelelő otthonbiztosítással, és hogy alaposan nézzük meg a fedezeteket, az esetleges kizárásokat. Baj esetén komoly anyagi segítségre számíthatunk a biztosítónktól. A jelenlegi, 2024-es dunai árvíz helyzet ismét megmutatja, hogy miért érdemes az ilyen jellegű elemi károkra is felkészülni a megfelelő biztosítással azoknak, akik veszélyeztetett területen laknak. A helyzet komolyságát mutatja, hogy jelentős mennyiségű kárbejelentés érkezik a biztosítótársaságokhoz, legyünk türelmesek.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek