Gépjármű KGFB díjak 2024-ben - mennyit emelkedtek?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.09.10.
Gépjármű KGFB díjak 2024-ben - mennyit emelkedtek?
Forrás: unsplash

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz kgfb díjszabásainak alakulása minden évben körülbelül 80 ezer autóst érint Magyarországon. Mivel a kgfb megléte kötelező azoknak, akik közúti forgalomban vesznek részt, így sokakat érdekel ez a téma, hiszen jelentős kiadásról van szó. De hogyan alakultak eddig a kgfb díjak 2024-ben?

KGFB-index 2024 első negyedévében

Az MNB jelentése szerint 2024 első negyedévében Magyarországon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai jelentősen emelkedtek az előző év végéhez képest. A normál használatú, egyedi kötelező biztosítással rendelkező személyautók éves átlagdíjai egyetlen negyedév alatt 7%-kal emelkedtek. A 2023-as év díjaihoz viszonyítva azonban még nagyobb, 11%-os átlagos áremelkedést tapasztalhattak az autósok Magyarországon. Az átlagos éves díj személygépjárműre jelenleg 56 ezer forint, ami 7 %-os növekedést jelent a tavalyi év végéhez képest.

Több tényező járult hozzá a díjak növekedéséhez, amelyek között szerepel az infláció, a javítási költségek emelkedése, az alkatrész árak növekedése, valamint a biztosítók növekvő kárkifizetési terhei. Az éves kárráfordítás 8 %-kal nőtt tavalyhoz képest.

Az első negyedév (Q1) és a második negyedév (Q2) során az átlagos kgfb díjak emelkedését tapasztalhattuk meg. A legtöbb biztosítótársaság 10-20% közötti díjemelést hajtott végre, azonban bizonyos szegmensekben, például fiatalabb vezetők vagy nagyobb teljesítményű gépjárművek esetén, akár 30-40%-os növekedés is előfordult.

Az egyéb járműkategóriák átlagos éves díjai is jelentős növekedést mutatnak. A flotta járművek körében a taxik és kisebb buszok díjai több mint 20%-kal emelkedtek, míg a nehéz pótkocsik esetében csak csekély, 3%-os növekedés volt megfigyelhető. Azonban a flottás segédmotoros kerékpárok esetében csökkenés volt tapasztalható.

Ezek az adatok az átlagos díjváltozást mutatják, melyek mértéke eltérő lehet az egyes kgfb szerződéseknél. Az MNB közlése szerint a kgfb-index rendszeres közzététele a fogyasztók érdeke, hiszen a transzparens tájékoztatás a verseny élénkülését segíti elő.

A KGFB díjszabások emelkedésének okai

Az általános gazdasági infláció jelentős hatással volt a biztosítási díjakra is, mivel a biztosítótársaságoknak az infláció mértékét lekövető áremeléseket kellett végrehajtaniuk. Az autók javítási költségei és az alkatrész árak is emelkedtek az elmúlt időszakban, ami közvetlen hatással van a biztosítók kárkifizetéseire, így szükségessé vált a díjak emelése.

Természetesen nem csak a gazdasági környezet van hatással a kgfb díjára. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját elsősorban a jármű típusa és teljesítménye határozza meg, de más tényezők is befolyásolhatják a díj csökkenését vagy emelkedését. A bonus-malus besorolása az autó tulajdonosának vagy üzembentartójának szintén olyan tényező, ami hatással van a kgfb díjára.

Egyre nagyobb teljesítményűek az autók, utóbbi években nőtt a közúti balesetek száma, valamint az egyes balesetek kárértéke is. Ez azt eredményezte, hogy a biztosítók több kártérítést fizetnek ki, ami szintén hozzájárul a díjak emeléséhez. Egyes biztosítók tarifái annyira eltérnek, hogy a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között akár 100 %-os különbség is előfordulhat.

Azoknak az autósoknak, akik eddig nem okoztak balesetet, nincs különösebb aggodalmuk, de a díj jelentősen megemelkedhet, ha a sofőr az elmúlt időszakban kárt okozott. Emellett többféle kedvezmény is igénybe vehető: például közalkalmazotti vagy nyugdíjas kedvezmény, utóbbira a nyugállományban lévő autósok jogosultak.

A biztosítás olcsóbb lehet akkor is, ha kiskorú gyermek van a családban, ami biztosítónként 5-15 % kedvezményt jelenthet. Továbbá, ha a kgfb-t casco biztosítással együtt kötjük meg, szintén kaphatunk kedvezményeket.

Jövőbeli kilátások - mit hozhat 2025 a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tekintetében?

A 2024-es év második felére vonatkozóan további díjemelésekre lehet számítani, főként ha az infláció nem csökken jelentősen, illetve ha a javítási és alkatrészárak továbbra is magasak maradnak. Azonban, ha a gazdasági környezet stabilizálódik, az emelkedési ütem lassulhat. A biztosítótársaságok egyre inkább próbálják optimalizálni a kockázatkezelési stratégiáikat, hogy mérsékelni tudják a díjemelkedéseket.

Összességében, 2025-ben valószínűleg magasabb kgfb díjakkal kell szembenézniük az autótulajdonosoknak Magyarországon, és a további árnövekedés üteme nagyban függ a gazdasági helyzet alakulásától.

Ha tovább olvasnál kgfb témában, akkor ajánljuk neked a Balesetbiztosítás vs. KGFB - melyik mire nyújt fedezetet című bejegyzésünket!

A KGFB dífizetési határideje

A szerződéskötéskor választott díjfizetési gyakoriságtól függően a biztosítási díj esedékessége lehet negyedéves, féléves vagy éves. Érdemes ezeket minél előbb befizetni, különösen akkor, ha csekken történik a fizetés, mivel ezeknek a befizetéseknek általában néhány napos átfutási idejük van.

A kgfb határidőre történő befizetését minden biztosító nagyon komolyan veszi. A késedelmes ügyfelek nem hivatkozhatnak az értesítés hiányára, a fizetési határidő számontartása a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzembentartójának felelőssége. Aki ennek nem tesz eleget, annak a határidőt követő napon törlik a szerződését, újrakötéskor pedig fedezetlenségi díjat is kell fizetnie. Ha a biztosítóhoz az esedékesség napjától számított 60. napig sem érkezik be a teljes elvárt díj, akkor díjnemfizetés jogcímen a biztosító automatikusan törli a rendszerből az adott kgfb szerződést, és kiküldi az értesítést.

Bár a biztosítás befizetésének határideje az egyik legfontosabb időpont, amit észben kell tartanunk, kötelező biztosításunkkal kapcsolatban más fontos dátumokat is érdemes megjegyezni. Különösen fontos az évforduló napja, mert csak az ezt megelőző 30 napon belül van lehetőségünk biztosítót váltani, így évente egyszer lehetőségünk van a szerződésünket egy kedvezőbbre cserélni.

KGFB díjkalkulátor

Érdemes a különböző biztosítótársaságok vagy alkusz oldalak díjkalkulátorait is használni, hogy könnyen összehasonlíthatóvá váljanak az egyes ajánaltok, hiszen az árak tekintetében komoly különbségek is előfordulhatnak, így érdemes alaposan körbejárni a témát, akárcsak egy lakásbiztosítás esetében.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek