Balesetbiztosítás vs. KGFB - Melyik mire nyújt fedezetet?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.08.08.
Balesetbiztosítás vs. kötelező felelősségbiztosítás - Melyik mire nyújt fedezetet?
Forrás: unsplash

Kötelező felelősségbiztosítás már nem csak a közutakon közlekedő szokványos személyautókra, járművekre kell, hanem a 25 kg feletti és a 14 km/h, vagy a 25 kg alatti és a 25 km/h tervezési sebességet meghaladó mikromobilitási eszközökre, e-rollerekre, elektromos egykerekűekre is. Ha ezekkel az eszközökkel balesetet okoz valaki, akkor a kgfb-je téríti a károsult személyi - és dologi kárait. A balesetet okozó személynek a járművében keletkezett dologi kárait a casco téríti meg, a személyi sérüléseivel, rehabilitációjával járó nem várt orvosi kiadásaiban pedig a balesetbiztosítása tud segíteni.

Balesetbiztosítás - mire nyújt fedezetet?

Balesetek sajnos mindenkivel történhetnek. Biztosítási szempontból balesetnek számít a biztosított akaratán kívül fellépő, tőle független külső behatás, ami múlékony sérülést, maradandó egészségkárosodást vagy ebből fakadó, 1 éven belüli halált okoz.

Számtalan biztosítási fedezettel rendelkezhet a balesetbiztosítás, így térítést kaphatunk bizonyos százalékos maradandó sérülésre (rokkantságra), csonttörésre, égésre, de akár kullancscsípésre, mérgezésre is. Kórházi napi térítést is kaphatunk, és a sürgősségi szállítás-mentés díját is kompenzálhatja a biztosító. Létezik fedezet baleseti eredetű keresőképtelenségre, személyi felelősségbiztosításra, illetve gyerekeknél tanulás támogatására is, ha 28 napot meghaladó kórházi tartózkodás miatt magántanárt kellene fogadnunk neki, hogy ne boruljon fel teljesen az élete a baleset miatt.

Történhet baleset otthon, akár főzés vagy barkácsolás közben, de aki nagyvárosban lakik, sokat közlekedik autóval, kerékpárral vagy például e-rollerrel, az fokozottan ki van téve annak a veszélynek, hogy közlekedési balesetet szenved. De tulajdonképpen a tömegközlekedéssel és gyalogosan közlekedők is ki lehetnek téve baleseteknek a sűrű forgalomban. 2023-ban országosan 34 319 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, tehát számításba kell venni azt, hogy ez velünk is megtörténhet sajnos.

A balesetbiztosítás attól nem véd meg, hogy balesetet szenvedjünk, de az anyagi veszteségekkel járó következményeket tudja “tompítani”. Egy közlekedési balesetben szerzett sérülés miatt nem csak napokra vagy akár hetekre eshet ki valaki a munkából, de egy maradandó károsodás miatt, akár véglegesen is megfordulhat valakinek az élete, és válhat munkaképtelenné. Sajnos kevesen rendelkeznek olyan anyagi tartalékokkal, hogy egy ilyen bevételkiesés ne forgatná fel alapjaiban a családi költségvetést, megnehezítve a mindennapokat.

Mi minősül közlekedési balesetnek?

Az Alfa biztosító meghatározása szerint közlekedési baleset az a baleset, amely azáltal következik be, hogy a biztosított közúti eseményhez kapcsolódó tevékenységet végez, és ezzel oksági összefüggésben baleset következik be. A biztosított lehet a közúti járművet vezető sofőr vagy utas (légi utas is!), továbbá gyalogos, kerékpáros, illetve egyéb közlekedési eszközzel haladó. Biztosítási esemény, ha a biztosított közúton járműre való be- vagy kiszállásakor, illetve fel- vagy lerakodáskor szenved sérülést, de nem a rakodást végző személyként! Nem minősül közlekedési balesetnek, ha a biztosított gyalogosként, kerékpárosként vagy egyéb közlekedő személyként nem mozgó jármű miatt sérül meg – például nekimegy a falnak, beleesik egy nyitott aknába –, továbbá, ha utasként nem a jármű haladása vagy váratlan megállása, balesete miatt sérül meg.

Természetesen a balesetbiztosítás a közúti balesetként nem meghatározott balesetre is térít, viszont mivel a közúti balesetek magasabb kártérítést jelenthetnek, fontos megnézni a definíciót. Az Union biztosító például 50%-kal magasabb kártérítést fizet közlekedési baleset esetén. Sőt, tömegközlekedési baleset esetén ez a többletszolgáltatás 100%-ra nő, légi közlekedési baleset esetén pedig 200%-ra!

Mi a balesetbiztosítás területi hatálya?

A balesetbiztosítás területi hatálya a világ összes országára kiterjed, valamint kortól és állampolgárságtól függetlenül mindenkire érvényes a biztosítás akár utasként, akár vezetőként szenvedünk balesetet. Fontos azonban megemlíteni, hogy a gyermekekre kötött balesetbiztosítások biztosítási összege jellemzően alacsonyabb szokott lenni, mint a felnőttekre kötött biztosításoké, viszont így a biztosítási díjuk is alacsonyabb.

Mi az a KGFB - mire térít?

A kgfb, azaz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás másnak, az általunk okozott kárt téríti. Megléte kötelező, ennek hiányában tilos a közúti forgalomban részt vennünk. Hiányában komoly bírságra számíthatunk, illetve nekünk kell állnunk a másik autó javításának költségeit.

De nem csak személygépkocsira kell kötelező biztosítást kötni, hanem quadra, lakókocsira, teherautóra, motorkerékpárra, utánfutóra vagy rendszám nélküli robogóra is, illetve 2024. július 16-tól minden olyan mikromobilitási eszközre, segwayre, elektromos egykerekűre és e-rollerre, melyek tömege nagyobb, mint 25 kg és a tervezési sebessége eléri a 14 km/h-t, vagy 25 kg alatti, de a tervezési sebessége a 25 km/h–át meghaladja. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a jármű üzembentartójának kell megkötnie (ez nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal, de bejegyzett üzembentartó hiányában automatikusan a tulajdonos lesz az).

Ha baleset történik, a károkozó biztosítójánál ezt 8 napon belül jelezni kell, illetve ki kell tölteni a kék-sárga nyomtatványt, amit bármelyik biztosító oldaláról le lehet tölteni (egységes dokumentum). A kártérítést általában a vétkes fél - azaz a balesetért felelős gépjármű vezető - kötelező biztosításának terhére fedezik. A vagyoni és nem vagyoni károkat egyaránt tartalmaznia kell a kártérítésnek, ha valaki a baleset következtében munkaképtelenné válik, vagy maradandó egészségkárosodást szerez, akkor a károsultak is kaphatnak kártérítést. A vétkes biztosítója felé kell ezt az igényt felterjeszteni, ügyvéd segítségével. A balesetet okozó fél kötelező biztosítása a személyi sérülést is megtéríti a vétlen fél utasai, valamint a balesetet okozó fél utasai részére is.

A kárral kapcsolatosan felmerülő egyéb költségeket is téríti a vétlen autósnak a kgfb, például, ha trélert kell hívni az autó elvontatásához, vagy egyéb tárgyakban, a poggyászban keletkezett sérülés.

Baleset úgy is történhet, hogy nem két jármű ütközik össze, hanem egy jármű kárt okoz valamilyen köztulajdonban, például villanyoszlopban, vagy éppen egy magántulajdonban lévő kerítésben. Erre is fedezetet nyújt a KGFB.

A kötelező felelősségbiztosításhoz köthetőek különböző kiegészítő biztosítások is, például vadkárra, kátyúkárra, vagy akár rágcsálókárra is. Köthető KGFB mellé kiegészítő balesetbiztosítás is, ami abban az esetben jöhet jól, ha a gépjármű vezetője sérül (saját hibájából).

A kiegészítő poggyászbiztosítás abban az esetben segít, amikor sem a CASCO, sem a KGFB önmagában nem: ha például egy baleset során kár keletkezik egy műszaki cikkben, vagy az autót ellopják a poggyászokkal együtt. A vadkár- vagy szélvédőkár biztosítás azoknak lehet hasznos, akik nem rendelkeznek casco-val.

Tipp: Ha a cascoról szeretnél bővebben olvasni, akkor ajánljuk a Casco érvényes-e külföldön? blog bejegyzésünket.

KGFB mikromobilitás eszközökre - mennyi a biztosítási összeg?

Nem csak személygépkocsira kell kötelező biztosítást kötni, hanem quadra, lakókocsira, teherautóra, motorkerékpárra, utánfutóra vagy rendszám nélküli robogóra is, illetve 2024. július 16-tól minden olyan mikromobilitási eszközre, segwayre, elektromos egykerekűre és e-rollerre, melyek tömege nagyobb, mint 25 kg és a tervezési sebessége eléri a 14 km/h-t, vagy 25 kg alatti, de a tervezési sebessége a 25 km/h–át meghaladja. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást a jármű üzembentartójának kell megkötnie (ez nem feltétlenül egyezik meg a tulajdonossal, de bejegyzett üzembentartó hiányában automatikusan a tulajdonos lesz az).

Mikromobilitás eszközre jelenleg az Allianz, K&H, Signal és Union társaságok kgfb biztosításait lehet megkötni a különböző biztosítási portálokon. A biztosítók ugyanazt a terméket kínálják, mint amit egyébként a személygépjárművekre is. A K&H-nál és a Signálnál a fedezet mértéke, azaz a biztosítási összeg jelenleg dologi károk esetén 1 220 000, személyi sérüléses károk esetén 6 070 000 eurónak megfelelő forint összeghatárig terjed. Az Allianz és Union biztosítóknál pedig jelenleg kgfb biztosításuk dologi károk esetén 1 300 000, személyi sérüléses károk esetén 6 450 000 eurónak megfelelő forint összegig térít.

Kifejezetten mikromobilitási eszközre vonatkozó kgfb-t jelenleg a hello.hu-nál tudsz kötni, aki mögött a Magyar Posta Biztosító Zrt. áll. Csomagtól függően 2-6 millió forintig térít a felelősségbiztosítása, de a folyamat kötése közben van módod kedvezményesen egyből balesetbiztosítást is kötni, valamint vagyonbiztosítást is e-rolleredre vagy egyéb utazási eszközödre. A vagyonbiztosítás jelen esetben kvázi egy "mini casco", ami elemi - és lopás kár ellen védi a mikromobilitási járművedet.

Mi a KGFB területi hatálya?

A kgfb területi hatálya az Európai Gazdasági térség, valamint Svájc, illetve a nemzetközi zöldkártya rendszer tagjai.

Szükséges KGFB mellé balesetbiztosítást is kötnöm?

A kgfb segítségével nem a mi zsebünkből kell kártalanítani a másik felet, ha kárt okozunk neki, viszont ha nekünk, vagy valamelyik családtagunknak esik baja, akkor az olyan balesetbiztosítás, ami közlekedési balesetek esetében is szolgáltat, komoly mentőöv lehet a család részére anyagi szempontból. Továbbá nem véletlen, hogy a hello.hu-nál alapból a mikromobilitás eszköz kgfb kötése mellé egyből balesetbiztosítást is kínál. Hiszen az ilyen járműveket használók lényegesen jobban ki lehetnek téve baleseteknek. Ezért mi azt javasoljuk, hogy alapos tájékozódás után, ha sokat közlekedsz közúton akár autóban, akár mikromobilitási eszközön, kösd meg a számodra legmegfelelőbb balesetbiztosítást is kgfb-d mellé!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.